ШҮҮС ХИЙХИЙН ӨМНӨ ХАЛЬСЛАХ ХЭРЭГТЭЙ ЮУ?
Бүх жимс, хүнсний ногоог хальслах шаардлагагүй. Цитрусын төрлийн жимсийг (Нимбэг, жүрж) гэх мэт жимсийг хальсалхыг зөвлөдөг. .
- Хальс хэр зузаан вэ?
- Хальс нь эрүүл мэндэд тустай юу?
- Хальс нь шүүсний амтанд хэрхэн нөлөөлөх вэ?
- Хальс нь шүүс шахагчийн үр ашигт хэрхэн нөлөөлөх вэ?
Энгийн зөвлөмж, доорх зааврын дагуу хэрэглэх.
Хальслах шаардлагагүй
🍏 Жимс жимсгэнэ
- Алим
- гүйлс*
- Интоор*
- Өргөст хэмх
- Хаш
- Усан үзэм
- Тоор*
- Лийр
- Чавга*
- Улаан лооль
- Тарвас
- Зуккини
🥕 Хүнсний ногоо
- Манжин
- Лууван
- Цагаан гаа
- Улаан лууван
- Амтат төмс
- Турмерик
- Манжин
АМТ
.Алим, усан үзэм, бөөрөлзгөнө зэрэг жимсийг хальстай нь хамт хэрэглэдэг,. Үнэндээ хальсыг нь үлдээх нь шүүсний амт, тэжээллэг чанарыг сайжруулдаг. Нимбэгний хальс гэх мэт зарим жимсний хальс нь хурц, сэтгэл сэргээсэн амтыг өгч, янз бүрийн жорны алдартай нэмэлт болгодог.
Энэ арга нь олон жимсний хальс нь нэмэлт шим тэжээл, амтыг агуулсан байдаг тул таны шүүсэнд ашигтай, амттай байдаг гэсэн санаатай нийцдэг. Энэ нь шим тэжээлийн агуулгыг нэмэгдүүлэх, эдгээр жимсний санал болгож буй бүх төрлийн амтыг мэдрэх гайхалтай арга юм.
ЭРҮҮЛ МЭНДИЙН АШИГТ
Жимс, ногооны хальс нь эрүүл мэндэд тустай нэгдлээр баялаг бөгөөд целлюлозтой харьцуулахад хальсан дахь антиоксидант 328 дахин их байдаг. Жишээлбэл, алимны хальсыг хадгалах нь К, А, С витаминыг ихээхэн хэмжээгээр өгч, кальци, кали нэмэгддэг. Шүүсийг гаргаж авах явцад бүх шим тэжээл нь шүүс рүү шилжиж чаддаггүй ч хальсыг хадгалах нь шим тэжээлийн үнэ цэнийг нэмэгдүүлэх болно.
Зузаан
Нэмж дурдахад лийр, лууван, цагаан гаа зэрэг зарим найрлага нь шүүс шахагчийг бөглөрөхгүй нимгэн хальстай байдаг. Үүнийг мэдсэнээр та хальсыг нь үлдээж, бэлтгэл хийх цаг, хүчин чармайлтыг хэмнэж, шүүс гаргах үйл явцыг хялбаршуулж чадна. Шүүс хийхээс өмнө бүх бүтээгдэхүүнийг сайтар угааж, гэмтсэн хэсгийг арилгах хэрэгтэй.
🍉 Тарвас
Тарвасыг зузаан хальс, ялангуяа царцдастай нь шүүслэг болгож, эрүүл мэндэд янз бүрийн ашиг тустай байдаг. Витамин С, А аминдэм, В6 витамин, кали, цайр зэрэг зайлшгүй шаардлагатай шим тэжээлээр баялаг тарвасны хальс нь илчлэг багатай. Мөн хлорофилл, цитрулин, ликопен, амин хүчил, флавоноид, фенолын нэгдлүүдийг агуулсан тул таны өдөр тутмын хэрэглээнд шим тэжээлээр баялаг нэмэлт болно.
ҮРИЙГ ЯАХ вэ?
Та шүүслэг жимснээс том үр, яс, зарим жимсний хальсыг арилгах хэрэгтэй. Манго, папайя, хулуу гэх мэт бүхэлдээ үрнээс бүрдсэн жимс, хүнсний ногоо,
Нэмж дурдахад, нимбэг, улаан лооль, цуккини зэрэг жижиг үртэй жимсийг үрийг нь салгахгүйгээр шүүс хийж болно
ТИЙМ, ХУУРАЛДАА
🍏 Жимс жимсгэнэ
- Канталуп
- эрдэнэ шиш
- Зөгийн балны амтат гуа
- Улбар шар
- Усан үзэм
- Папайя*
- Манго*
- Анар
- Киви
- Личи*
- Passionfruit
- Лууны жимс
🥕 Хүнсний ногоо
- Селериак
- Сармис
- Жикама
- Колраби
- Сонгино
- Хулуу*
- Рутабага
- Яам
Зузаан
Зарим найрлагыг шахахдаа зузаан нь чухал ач холбогдолтой. Жагсаалтад багтсан олон зүйл нь зузаан эсвэл утаслаг арьстай тул шүүс шахагчдад бэрхшээлтэй байдаг. Эдгээр зузаан арьс нь бөглөрөх эсвэл зогсоход хүргэдэг бөгөөд энэ нь шүүс шахагчийн ерөнхий үр ашиг, гүйцэтгэлд сөргөөр нөлөөлдөг.
БҮТЭЭЛ
Жимс, хүнсний ногооны зузаанаас гадна арьсны ширүүн бүтэц нь цэвэрлэх явцад хүндрэл үүсгэдэг. Барзгар бүтэцтэй арьснаас хүсээгүй химийн бодис, шороог бүрэн арилгахад хэцүү байж болно. Хэрэв арьсыг сайтар цэвэрлэх талаар санаа зовж байгаа бол шүүслэг хийхээсээ өмнө болгоомжтой алдаа гаргаж, арилгахыг зөвлөж байна. Энэ нь таны шүүсийг илүү цэвэр, аюулгүй бэлтгэх үйл явцыг баталгаажуулдаг.
АМТ
Бүрэлдэхүүн хэсгүүдийн хальс нь эрүүл мэндэд тустай хэдий ч гашуун амтыг анхаарч үзэх нь чухал бөгөөд энэ нь таны шүүсний ерөнхий амтанд ихээхэн нөлөөлдөг. Хальсалж амжаагүй орцуудыг шүүсээр шахах үед хальсны амт болон шим тэжээл нь гаргаж авсан шүүстэй холилдож амт болон шим тэжээлийн агууламжид нөлөөлдөг. Энэ нь шим тэжээлийн агууламж бага зэрэг нэмэгдэхэд хүргэж болох ч хальснаас гарах гашуун нь шүүсийг тааламжгүй болгож, зарим хүмүүсийн хувьд ууж болохгүй. Энэ жагсаалтад орсон бүтээгдэхүүнийг хальслахад илүү их цаг зарцуулах нь дэмий үрэгдэхгүй илүү амттай шүүсийг бий болгоход үнэтэй юм.
🍍 Хан боргоцойг Яах вэ?
Хан боргоцойн шүүсийг шахах үед хальслах эсэх нь янз бүрийн хүчин зүйлээс хамаарна. Хан боргоцой нь зузаан гаднах давхаргатай байдаг ч энэ нь ихэвчлэн шүүс шахагчийг бөглөрдөггүй. Бөглөрөхөд хамгийн их санаа зовдог зүйл нь зөөлөн целлюлоз нь шүүлтүүрийн нүхэнд саад учруулдаг. Сонирхолтой нь хан боргоцойны хальсны хатуу бүтэц нь зөөлөн целлюлозыг шүүлтүүрээр шахахад тусалдаг.
Бөглөрөхөөс сэргийлэхийн тулд шүүс шахахдаа зөөлөн, хатуу орцуудыг ээлжлэн солихыг зөвлөж байна. Аз болоход хан боргоцойны хальс нь хэтэрхий гашуун биш бөгөөд түүний найрлага нь таны шүүсний амтыг алдагдуулахгүй. Үнэн хэрэгтээ хан боргоцойны хальс нь витамин С, бромелайны үнэ цэнэтэй эх үүсвэр бөгөөд дархлааг сайжруулж, үрэвслийн эсрэг шинж чанартай байдаг. Тиймээс хан боргоцойг хальстай нь шүүслэх нь тийм ч их санаа зовох зүйл биш бөгөөд таны шүүсний тэжээллэг чанарыг нэмэгдүүлдэг.
Видеонд үзүүлсэн шиг хан боргоцойны хальсыг шүүсээр шахаж авах боломжтой боловч бэлтгэх үйл явцыг анхаарч үзэх нь чухал юм. Хан боргоцойны хальс гэх мэт барзгар арьсны бүтэцтэй найрлагыг сайтар цэвэрлэхэд хэцүү байдаг. Хэрэв та хальсыг цэвэрлэхэд илүү цаг зарцуулахгүй байхыг хүсч байвал шүүс хийхээсээ өмнө хан боргоцойг хальслахыг зөвлөж байна.
Хальсалсан хан боргоцойг шүүс шахах үед бөглөрөх эрсдэлийг багасгахын тулд хатуу голыг нь хамгийн сүүлд эсвэл бусад хатуу найрлагатай хамт шүүсийг нь бодож үзээрэй. Цөм болон бусад бүрэлдэхүүн хэсгүүдийн хатуу бүтэц нь зөөлөн целлюлозыг гадагшлуулахад тусалж, бөглөрөх магадлалыг бууруулдаг.
Хан боргоцойг шүүсний талаар илүү ихийг мэдэхийг хүсвэл манай "Хан боргоцойг хэрхэн шүүслэх вэ" блог нийтлэлээс нэмэлт зөвлөмж, мэдээлэл авах боломжтой.
ДҮРЭМ
Хэрэв таны найрлага энэ гарын авлагад байхгүй бөгөөд хальслах эсэхээ мэдэхгүй байгаа бол дараах зөвлөмжийг дагаж үзээрэй.
👍🏻 Хальсыг нь тавиад хэвийн идээрэй = хальсгүй
👎🏻 Хальсыг нь хуулж аваад хэвийн идээрэй = хальс
Ашигласан материал: www.kuvingsusa.com